2016 – Januari/Maart

2016 – Januari/Maart

Verslag van het werkbezoek aan Fogo van 16 januari tot 24 maart 2016

In 2015 is er veel regen gevallen; op Fogo zelfs teveel, daardoor is de oogst van diverse granen niet hoog geweest in verband met de harde regens. De cisternes zijn helemaal vol. Jammer dat er vorig jaar veel dieren zijn dood gegaan door gebrek aan gras.

Verkiezingen.

20 maart 2016 zijn er parlementsverkiezingen geweest in Cabo Verde. Deze zijn gewonnen door de Movimente para Democratia.(MpD), die 15 jaar lang in de oppositie was. Ook op Fogo heeft de MpD gewonnen, waar de PAICV 40 jaar lang een bolwerk was. Het was een groot feest op Fogo voor veel mensen. In het nieuwe Parlement krijgt de MpD 39 zetels, de PAICV 30 en de UCID 3 zetels.

Ponta Verde

Onze Technische school is in 2015 gesloten geweest. Het gebouw wordt éé keer per week schoongemaakt . De ramen van de zalen zijn voorzien van gordijnen. Wij wachten tot de nieuwe regering op 20 april geïnstalleerd is, om met hen te gaan praten over de toekomst van onze Technische school. Het is klaar voor gebruik. Doordat het vorig jaar te hard geregend heeft is het dak gaan lekken en dit vraagt aandacht.

Gemeenschapshuis in Campanas

De bouw van het gemeenschapshuis in Campanas gaat langzaam maar heel goed. Veel materialen waren niet in voldoende mate aanwezig. Er waren 1170 bouwstempels nodig en veel hout voor de bekisting om een groot platform van beton te bouwen van 33 meter lang, 15 meter breed en bijna    12 meter hoog. Dit soort gebouw wordt niet vaak op op Fogo gebouwd. Om dit platform te kunnen bouwen is tegelijk veel ruimte op de begane grond en op een tussenetage gecreëerd. Verwacht wordt dat in december het hele gemeenschapshuis klaar en ingericht zal zijn.

Gesprek met de architect.

Ik ben samen met heer Canuto in Praia geweest om te praten met de architect, wat er gebouwd moet worden met het geld dat wij hebben, namelijk 88.000 euro. In verband met de zachtheid van de grond en de hoogte van de pilaren moest eerst de begane grond en een tussenetage gebouwd worden om de structuur te versterken en pas daarna het platform, waarop het gemeenschapshuis gebouwd gaat worden. Met het huren van de bouwmaterialen, de locatie van de bouw , structuur van de grond en de bouw van een platform blijkt dat ons bouwdepot van 88.000 euro niet genoeg is. De nieuwe begroting is opgelopen tot circa 122.000 euro. Dit moet genoeg zijn om datgene te kunnen bouwen om het gemeenschapshuis goed te kunnen laten functioneren.

Ir. Canuto

Wanneer ons geld op is, is Ir. Canuto bereid om met zijn eigen geld het gemeenschapshuis af te bouwen ( mits hij later zijn geld krijgt), zodat wij op 1 februari 2017 het gemeenschapshuis kunnen

openen, zoals is gepland. Over de bestemming van de ontstane open ruimten moeten we samen met mensen in Campanas en het Gemeentebestuur gaan praten.

Cisterne in Ribeira Filipe,

Ik heb van onze advocaat gehoord, dat het moeilijk was om alle eigenaars van de grond, waar wij de cisterne van Ribeira Filipe gebouwd hebben te localiseren om van hun iets te horen over die grond.   De ene was in Amerika, de andere in Portugal, de rest op andere eilanden.. Daardoor heeft de rechtbank besloten om te proberen hen te bereiken via een oproep in de Staatscourant te zetten.   Als zij binnen 60 werkdagen niet reageren dan gaat het Tribunaal verder met de behandeling van het proces. Ik heb die omroep twee maal in de Staatscourant geplaatst. Nu maar afwachten.

Studenten

Ik heb alle studenten gezien en gesproken. Het gaat goed met hun studie en, zoals ze aan mij hebben verteld zijn ze erg blij. Ik heb met het Lyceum van Ponta Verde, waar de meeste van onze kinderen zitten, de afspraak gemaakt om met elkaar te praten over het schooljaar van 2016/2017. Het school-geld van onze leerlingen zal direct aan het Lyceum betaald worden.

Paulo

Met Paulo gaat het niet goed. Hij woont nu bij zijn opa, maar hij luistert niet naar hem. Hij gaat niet meer naar school. Zijn opa heeft de autoriteiten gevraagd hem te helpen. Deze willen hem naar een gesloten internaat naar Praia sturen. Ik heb met Paulo gesproken en hij deed wat ik vroeg. Hij luistert naar mij, maar hij heeft slechte vrienden. Hij heeft iemand nodig, die hem goed begeleidt. Zijn opa is hiertoe niet in staat. Zoals hij nu is, wil niemand hem in huis nemen om hem te helpen. Af en toe hij gaat hij hard tekeer tegen zijn opa. Het is erg jammer. Hij wil naar school, hij wil leren.

Rilda                                                                                                                                                                               Ze had haar scriptie klaar om bij Universiteit in te leveren om te kunnen afstuderen, maar zij had geen geld om zich in te schrijven bij de Universiteit. Zij was in verwachting en heeft nu haar kind gekregen. Zij heeft geld gekregen om zich in te schrijven om verder te gaan. Nu weet ik niets meer van haar.

Adeleuse

Heeft het stagegeld van oktober tot met december ontvangen zonder stage te lopen, ( 435 euro) zij heeft dit niet aan mij en niet aan Maria gemeld. In Januari zijn we gestopt met haar te betalen. Er is nog 960 euro over. In maart van dit jaar is zij dan toch begonnen met haar stage te lopen.

Projet Cisterna Bij de gevangenis te Sao Filipe Fogo.

Er zijn 2 cisternes met een aparte begroting. Eén begroting van 1.690 euro. Een andere, grotere cisterne, van 2.419 euro. Al de autoriteiten wachten met spanning wanneer dit initiatief wordt gerealiseerd.    Ze rekenen erop om de eerste cisterne te realiseren voor de regentijd van dit jaar.