2008

Algemeen

Het is alweer 5 jaar geleden dat ik de lezers in ons jaarverslag iets verteld heb over de toeristische aspecten van Kaap Verdië. Inmiddels is er gelukkig op dit gebied veel in positieve zin veranderd.

In 2003 was er nog maar sprake van zo’n 150.000 toeristen per jaar, die Kaap Verdië bezochten;

dit aantal is in 2008 meer dan verdriedubbeld. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de ingebruik-name van een groot internationaal vliegveld bij de hoofdstad Praia op het grootste eiland Santiago (naast het bestaande en gerenoveerde vliegveld van Sal) en het feit dat de Kaapverdische regering toerisme tot speerpunt van haar economische beleid heeft gemaakt. Dit heeft de laatste jaren weer geleid tot grootschalige investeringen door buitenlandse bedrijven, die voornamelijk op de eilanden Sal,  Maio en Boa Vista prachtige ressorts en 5 sterrenhotels hebben gebouwd langs de witte zandstranden van deze eilanden. Leuk als je van een luie (en dure) zonvakantie wilt genieten met alle luxe en vertier die daarbij hoort, zoals surfen, duiken en vissen. Maar je leert er Kaap Verdië niet goed door kennen.

Op twintig minuten vliegen van Sal ligt het eiland San Nicolau met een wondermooie tropische natuur (veel drakebomen) en prachtige heuvels. De hoogste hiervan is de Monte Gordo (1321 meter), die bij helder weer vrij gemakkelijk te beklimmen is en een fantastisch uitzicht op diverse eilanden biedt.

Men kan vanuit de hoofdstad Ribeira Brava mooie wandelingen maken over goed onderhouden wandelpaden, die voorheen door de bewoners gebruikt werden en prachtig door de heuvels slingeren. Uit eigen ervaring kan ik pension Jardim in de hoofdstad van harte aanbevelen. Schoon en niet duur.

De hoofdstad Mindelo van het volgende bovenwindse eiland San Vicente is het centrum van de Kaapverdische cultuur met een mengsel van Europese en Afrikaanse invloeden. Je vindt er veel  kroegjes en sfeervolle pleinen. De bekende en beroemde zangeres Cesaria Evora is hier haar carrière begonnen. Mindelo heeft ca.90.000 inwoners en diverse mooie hotels. Een bezoek aan Baia das Gatas, een badplaats waar jaarlijks in augustus een druk bezocht muziekfestival georganiseerd wordt, is van harte aan te bevelen. Een wandeling van ca.10 km van hieruit naar het vissersplaatsje Calhau langs de Atlantische Oceaan en over de lavavelden is een bijzondere ervaring. Met een “aluguer” (huurauto) kun je vrij goedkoop weer naar de havenstad Mindelo gebracht worden. Vanaf de heuvel Monte Verde (732 meter) is het hele eiland te overzien. Een bezoek aan San Vicente is dus zeer de moeite waard.

Met een boottocht van een uur bereik je vervolgens Porta Nova op het volgende eiland Santo Antao.

De tocht van ongeveer 2,5 uur met een aluguer naar de hoofdstad Ribeira Grande is fantastisch mooi. De weg voert door het enige bosgebied op Kaap Verdië en over de (niet meer werkzame) Cova krater. Daarvandaan is er een mooi uitzicht op het dorp Paul aan de kust. Een steeds maar dalende wandeling van 3 uur langs goed beloopbare paden brengt je er ook heen. Een weg door de veelal groene valleien eindigt in de hoofdstad. Ik heb in Hotel 5 Julho (de onafhankelijkheidsdag) overnacht in een goed appartement. De wandeling van hieruit via Sinagoge (een voormalige Joodse nederzetting) naar Paul en Vila das Pombas (zeemeeuwen) loopt langs het lavastrand, waarvan het zand vrij  heet kan worden. Bijzonder op Santo antao zijn de kleine grogue stokerijen in de valleien, waar uit suikerriet de alcohol-rijke grogue wordt gestookt. Voor je het weet sta je met een glaasje grogue in je hand, want een heel goede eigenschap is de enorme gastvrijheid van de bewoners. Langs de zwarte stranden kun je goed zwemmen, maar wees voorzichtig met de eventuele stromingen en de soms hoge golven!

Aangezien Santo Antao geen (betrouwbaar) vliegveld meer heeft moet je eerst weer met de boot naar San Vicente om daar op het vliegveld van San Pedro het vliegtuig naar Praia op het grootste eiland Santiago te nemen. In 7 uur kun je ook naar Praia varen, maar dan moet je wel tegen zeeziekte kunnen.

De hoofdstad Praia is de laatste vijf jaar enorm gegroeid en gerenoveerd. Er wonen nu zo’n 120.000 mensen in de stad en de grote buitenwijken.Er zijn brede asfaltwegen aangelegd in het centrum en er is een groot warenhuis gekomen. Ook de gezellige markt is beslist een bezoek waard.

Het is aan te raden een auto te huren voor de tijd dat je er bent, want het hele eiland is 60 km lang en zo’n 20 km breed. Op 15 km afstand ligt aan de kust het plaatsje Cidade Velha, de vroegere hoofdstad.

Hier werden vroeger de slaven verhandeld, die op doortocht waren van Afrika naar Amerika en eens stond er de grootste kathedraal van Afrika, maar daar is nu helaas nog maar een ruïne van over.

Aan deze paal in Cidade Velha stonden vroeger de slaven.

Interessant is een bezoek aan het gerenoveerde fort, waaruit je van boven een prachtig uitzicht heb op de stad en de omgeving. Geweldig mooi is de autorit door de bergen via de marktplaats Assomada naar de bij toeristen geliefde badplaats Tarrafal, met een grote baai waar je rustig en veilig kunt zwemmen.

Er zijn hier ook bungalowparken gebouwd waar je een paar heerlijke dagen kunt doorbrengen .

Vissers brengen in kleine bootjes hun vangst op het strand aan, waar een deel direct naar de vele restaurantjes gaat. Verser kan het bijna niet. De weg langs de rechterkust voert via plantages, inhammen en leuke dorpjes (o.a. Pedra Badeja) terug naar de hoofdstad Praia. Even buiten Sao Domingos (via een mooie asfaltweg te bereiken) is er twee jaar geleden door de Chinezen een stuwdam gebouwd, waardoor een stuwmeer is ontstaan dat dient voor de irrigatie van omringende plantages. Een bezoek aan het hier nabijgelegen Jardim Botanico (plantentuin) is de moeite waard. Je kunt er in de omgeving prachtig wandelen en genieten van de ruige natuur, de pieken van een middelhoog gebergte, de rust en de nog schone lucht.

Vanuit Praia kun je in ca. 25 minuten naar “ons” eiland Fogo vliegen. Er is ook een snelle boot- verbinding mogelijk, die je goedkoop (€ 18) en binnen drie uur naar de haven van Fogo brengt even buiten de hoofdstad San Filipe. Vanuit de lucht zie je al snel de vulkaan Pico, die met een hoogte van 2864 meter een deel van het eiland domineert. Fogo betekent ’vuur’ in het Portugees en op 2 april 1995 was de laatste eruptie, die drie dagen duurde en een deel van het dorp Cha das Caldeiras met een meters-hoge laag lava bedekte. De klim naar de top o.l.v. een gids duurt ca.3 uur en is uit eigen ervaring zeer fascinerend. Nog spannender is de afdaling in de 60 meter diepe krater, waarna een vermoeiende beklimming volgt om weer boven te komen. Een goed advies: neem voldoende water mee!

De omgeving van de vulkaan is indrukwekkend, ruig en fotogeniek. Je waant je in een fraai maan-landschap en voelt je één met de natuur. Een zeer bijzondere ervaring, die je lang zal heugen..

Aan de voet van de vulkaan begint het natuurpark Monte Velha, waar je door heen kunt wandelen in een afdaling naar Mosteiros, de tweede stad van Fogo. Hoog in lavavelden wordt de beroemde Fogo koffie verbouwd en groeien diverse soorten fruit en de druiven waar, in een nieuw opgebouwde Cooperativa, één van de lekkerste wijnen ter wereld wordt gemaakt, die uiteraard te koop is na deze eerst geproefd te hebben. Er is onlangs in Cha das Caldeiras  een appartementenhotel gebouwd, geheel uit lavasteen!.

Reserveren is aan te bevelen want het is er altijd vol met vulkaanbeklimmers en niet duur: € 35 p/n.

Een Google-earth opname van de vulkaan Pico met op de achtergrond Cha das Caldeiras

En dan zijn er natuurlijk de door onze Stichting gerealiseerde projecten om te bekijken.

De lichtblauwe scholen met daarop de naam Agua para Viver kunt u overdag van oktober tot juli altijd proberen te bezoeken. De leerkrachten zijn, net als bijna alle Kaap Verdianen, erg vriendelijk,  hoewel de communicatie wel de nodige taalproblemen zal geven.

Proef ook eens van het heerlijke, koele water van onze mooiste cisterne in Ribeira Filipe en breng eens een bezoek aan onze Technische school te Ponta Verde, op ongeveer 12 km van San Filipe.

Wanneer u plannen hebt of krijgt na het lezen van dit hoofdstuk om een actieve en avontuurlijke vakantie naar Kaap Verdië te ondernemen, wil ik u graag van advies dienen, bijv. met de aanschaf van goede reisgidsen, kaarten of van een boekje met goed beschreven wandelingen op de diverse eilanden. De reisorganisatie Fair Travel te Renkum organiseert al jarenlang individuele of groepsreizen op maat naar meerdere eilanden, waarbij het ecotoerisme centraal staat. Meer informatie en mooie foto’s vindt u op  www. fairtravel.nl. Vrijwel iedereen die Kaap Verdië bezocht heeft komt er enthousiast en met mooie verhalen vandaan. De vriendelijkheid van de bevolking is hartverwarmend, het klimaat is er erg aangenaam (26-28 graden Celsius) en het eten is goed en niet duur; vooral visliefhebbers kunnen er heel goed aan hun trekken komen. Mango’s en papaya’s zijn er volop.

Ik ben me er terdege van bewust dat ik als ereburger van Kaap Verdië niet altijd even objectief ben m.b.t. de berichtgeving over deze mooie archipel van negen eilanden in de Atlantische Oceaan, die via de Kaap-verdische vliegtuigmaatschappij T.A.C.V. in zes uur vliegen vanuit Schiphol in een rechtstreekse vlucht te bereiken is.

Dit land verdient een betere toekomst en één van de middelen die hieraan zou kunnen bijdragen zijn toenemende inkomsten uit het toerisme, maar dan wel op een verantwoorde manier.

Fogo

Zoals gebruikelijk wil ik eerst iets vertellen over de ontwikkelingen omtrent de regentijd, omdat dat uiterst belangrijk is voor de bevolking en de veestapel. Viel in 2007 pas eind augustus de eerste forse regenbui, in 2008 gebeurde dat al op 2 juli en daarna regende het nog enkele weken flink door. Dit had tot gevolg dat alle cisternes snel vol liepen met regenwater en de bevolking druk in de weer ging met het beplanten van hun akkers.

Onze mooiste cisterne staat in Ribeira Filipe

Het hoofdproduct op Fogo is maïs en dat ontkiemde uitstekend in de natte grond. Andere producten die verbouwd worden zijn granen, erwten, bonen, maniok en zoete aardappels. Doordat het regelmatig bleef regenen groeide alles naar wens en beloofde het een superjaar te worden voor wat betreft de oogst.  Helaas raasde er op 21 september een orkaan over het eiland, die naast een zeer harde wind ook in korte tijd enorm veel regen bracht. Daar zat men bepaalt niet op te wachten, want hierdoor ging de maïsoogst voor driekwart verloren en verder verongelukte er ook een jongen van 18 jaar, doordat hij in het water van een kolkende ribeira (rivierbedding) viel en verdronk. Gelukkig was de oogst van de overige producten goed te noemen, zodat er voldoende te eten was en ook nog voedsel op de markt verkocht kon worden.

Met eigen ogen heb ik tijdens een 10-daags bezoek aan Fogo kunnen constateren dat er goede ontwikkelingen zijn waar te nemen. De immigranten, voornamelijk uit Amerika, die terugkeren naar hun geboorte-eiland investeren veelal in (soms wel erg grote) huizen, restaurants en kleine bedrijfjes. Dat is goed voor de economie en de vraag naar bouwvakkers en technici neemt dan ook flink toe. Dat biedt dan weer perspectief voor de cursisten, die met een diploma als timmerman, meubelmaker, elektricien of loodgieter van onze technische school in Ponta Verde zullen afkomen. Bijna iedereen van de inmiddels gediplomeerden heeft op de één of andere manier wel werk gevonden.

Aan de rand van de hoofdstad San Filipe is een groot warenhuis gebouwd, waar van alles te koop is.

Wat mij verder opviel is dat de benzineprijs op Kaap Verdië relatief hoog is (ca.€ 1,50 per liter), terwijl het gemiddelde inkomen per inwoner nog geen € 1500 euro per jaar bedraagt.

Een andere goede verbetering van de leefomstandigheden is het feit dat vrijwel iedereen op het hele eiland nu op het elektriciteitsnet is aangesloten. Ook is de grote en uiterst luidruchtige elektriciteits-centrale verplaatst van het centrum van Sao Felipe naar een nieuwe centrale bij de haven, zo’n drie kilometer buiten de stad.

Onze activiteiten op Fogo in 2008 en plannen voor 2009

Vorig jaar stonden de activiteiten geheel in het teken van de afbouw en inrichting van een verdieping op onze technische school te Ponta Verde. Dat het resultaat hiervan er erg mooi uitziet

heeft u al op de kleurenfoto op het voorblad van dit jaarverslag kunnen constateren.

Wij zijn bijzonder trots op wat wij in de afgelopen vier jaar met hulp van velen tot stand hebben mogen brengen. Met deze school voor beroepsopleiding zijn al bereikt en dat geeft ons het enthousiasme om nog een paar jaar door te gaan.

Tijdens zijn eerste werkbezoek in februari/maart heeft onze voorzitter, Agnelo Spinola, naast de coördinatie van de bouwwerkzaamheden, zich vooral beziggehouden met de financiering van de lerarensalarissen. Deze zouden door het Ministerie van Arbeid betaald worden, maar daar kwam in

de praktijk weinig van terecht. Gelukkig heeft de heer Spinola goede contacten in Praia en het lukte hem dan ook om een subsidie van $ 7500 van de Amerikaanse Ambassade los te krijgen om de exploitatiekosten in het eerste halfjaar rond te krijgen. Jammer dat de dollarkoers gestaag bleef dalen, zodat er hiervan uiteindelijk maar ca.€ 5.000 overbleef. We zijn eind januari 2008 gestart met een tweede cursus Houtbewerking van ongeveer 1000 uur voor twaalf cursisten.

Onze school werd aangesloten op het openbare elektriciteitsnet en dat betekent minder lawaai en lagere kosten dan het gebruik van elektriciteit opgewekt door onze eigen generator, die op dure stookolie liep. De aansluiting op het waterleidingnet is inmiddels ook gerealiseerd. Aan het eind van zijn werkbezoek was de bouw van de verdieping voltooid en kon hij tevreden weer naar huis.

We zijn toen hard aan de slag gegaan met het vullen van grote kartonnen dozen met ruim 80 computers met toebehoren en veel gereedschap. Van het ID-College kregen we 40 tafels en stoelen voor twee theorielokalen en via de Goudse Waarden  ontvingen we drie grote metalen tafels en een vrijwel complete uitrusting om elektrotechnisch onderwijs te kunnen geven, die voor ons “goud” was. Bedankt Auke Boersma en Jan Alblas voor jullie hulp.

Cursisten opleiding Houtbewerking

Half mei ging een 20-voets container tot de nok toe gevuld met een schip op weg naar Kaap Verdië.

Zestig computers waren bestemd voor een aantal lycea, die nu een mooi informaticalokaal hebben. De overige zijn naar onze Technische school gegaan om er het vak Informatica te geven.

Begin juni vertrok onze voorzitter alweer naar zijn geboorteland en 14 dagen later voegde ik zich bij hem om na 3,5 jaar weer eens te kijken naar onze resultaten en in het bijzonder naar het project  in Ponta Verde. Ik heb daar met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk onze activiteiten daar zijn.

Gelukkig raakt het Ministerie van Arbeid, waaronder het beroepsonderwijs valt, steeds meer betrokken bij de exploitatie van onze school. De Directeur-Generaal van genoemd ministerie, mevr. Fatima Timas, was drie dagen op werkbezoek op Fogo en heeft onze school uitgebreid bekeken en was er erg enthousiast over. Ze zegde ons een bedrag van € 6000 toe om de lopende cursus Houtbewerking te kunnen voltooien. Wij hopen dat met de goede contacten, die tijdens dit werkbezoek zijn gelegd,

een goede basis is gecreëerd voor de exploitatie van onze school in de komende jaren.

Voor het eerst is de hr. Spinola dit jaar vier keer naar Fogo gegaan. De reden hiervoor was dat hij

zelf aanwezig wilde zijn bij de diploma-uitreiking op 6 september van de tweede lichting cursisten van de opleiding Houtbewerking. Bij de voorbereiding hiervan komt nog al wat kijken en wie kan dat beter dan hij. Er werden uitnodigingen verstuurd en we waren zeer vereerd dat een delegatie van de Amerikaanse Ambassade op Kaap Verdië onder leiding van de Ambassadrice zelf bij deze feestelijke gebeurtenis aanwezig was. Zo kon men met eigen ogen zien welke resultaten er met de gegeven subsidie waren bereikt. Dat dit heeft gewerkt blijkt uit het feit dat wij later in het jaar voor de nieuwe opleiding Houtbewerking in 2009 een tweede subsidie van $ 5000 hebben gekregen.

In de laatste vier maanden van 2008 is er door onze aannemer hard gewerkt aan de afbouw en inrichting van de eerder dat jaar gereedgekomen verdieping op onze school, zodat er in begin 2009 de opleiding Elektrotechniek zou kunnen starten en later in september de opleiding Installatietechniek.

Dhr. Spinola in een bijna volle container voor Kaap Verdië

Op 10 november vertrok de hr. Spinola dus alweer naar Kaap Verdië. Ditmaal om de financiering te regelen voor de exploitatiekosten voor de in januari te starten cursussen. Hij heeft hiervoor vele besprekingen gevoerd met medewerkers van de eerdergenoemde I.E.F.P., de Amerikaanse Ambassade en de Commissie tegen Armoede, die ook subsidies verstrekt voor ontwikkeling van beroepsonderwijs.

Wij streven ernaar een structurele oplossing te vinden voor dit heikele financieringsprobleem en het lijkt erop dat dit gaat lukken. De Nederlandse overheid heeft namelijk als enig overgebleven ontwikkelingshulp aan Kaap Verdië in 2008 een bedrag van € 9 miljoen  beschikbaar gesteld voor de bevordering van beroepsonderwijs tot 2011. Indien een gedeelte hiervan beschikbaar komt voor de exploitatie van de Technische school in Ponta Verde zijn wij op de goede weg

De intentieverklaring van het Ministerie van Arbeid hiertoe is toegezegd en inmiddels verkregen.

Veel tijd ging zitten in het uitladen van de container, die we half oktober naar Praia hadden gestuurd.

Een groot deel van de ca. 80 computers waren bestemd voor een viertal lycea. Wij krijgen van hen een deel van de (hoge) transportkosten vergoed. Het deel van de lading, dat bestemd was voor onze nieuwe school in Ponte Verde moest doorgestuurd worden naar Fogo.

In de tweede helft van 2009 zijn wij van plan om op de begane grond links van de ingang een praktijkruimte voor de opleiding Metaaltechniek op te zetten. De twee lokalen, die hier nu staan worden tot een grote ruimte omgebouwd, waar de machines komen te staan, die nodig zijn om aluminium profielen te maken voor raamkozijnen en deurposten. Wij werken hier zelf al jaren mee bij de bouw van onze scholen. Ze worden nu nog in Praia gekocht, maar in de toekomst kunnen wij die dus zelf laten maken. Een globale begroting wijst uit dat dit een investering van tussen de € 30.000

en € 35.000 betreft, incl. de uitbreiding van elektriciteit en de inrichting van een theorieruimte op de eerste verdieping.

Achtergrondinformatie over de geldwerving in 2008

Het aantal donateurs is inmiddels gestegen tot boven de 250. De forse stijging aan inkomsten hieruit  is voor een belangrijk deel te danken aan de fondswervingsactie voor onze Stichting van de Fam. Schokking uit Reeuwijk in verband met hun 40-jarig huwelijksfeest. Maria Schokking heeft aan de wieg gestaan van het Actiecomité Water voor Leven en is nog jarenlang secretaresse van de Stichting geweest. In 1990 heeft zij onze naaischool in Campanas geopend en ze is nog zeer geïnteresseerd in de gang van zaken bij onze Stichting. Bart en Maria, hartelijk dank voor deze mooie geste, die hopelijk navolging krijgt van mensen, scholen of bedrijven, die iets te vieren hebben en ons werk financieel willen steunen.

We konden een tweetal nieuwe begunstigers begroeten. De eerste hiervan was meteen wel een heel goede gever met € 10.000, te weten de kloosterorde der Kapucijner Minderbroeders uit Den Bosch.

Zij reageerden snel en doeltreffend op mijn verzoek om een subsidie. Op verzoek ontvingen ze een positieve referentie over onze stichting van pater Custers van het Passionistenklooster te Haastrecht, waarvan we dit jaar reeds voor de derde maal een subsidie van € 5.000 hebben ontvangen.

Beide subsidiegevers zijn wij zeer erkentelijk voor hun gulle gift en we hopen dat de  resultaten van onze activiteiten hen vertrouwen geven voor een duurzame relatie.

De tweede nieuwe geldgever is Share4more, een fonds van de Rabobank, met een subsidie van € 1000.

Deze komt in de plaats van de ASN Foundation, die ons drie jaar lang financieel goed gesteund heeft.

Voor het eerst in 14 jaar kregen wij half augustus een negatieve reactie van de NCDO op onze aanvraag van een KPA-subsidie voor de afbouw en inrichting van de 1e verdieping van onze technische school. Een nieuw beoordelingssysteem en een gebrek aan vertrouwen in de exploitatie-mogelijkheden van onze technische opleidingen lagen hieraan ten grondslag. Dat dit voor ons een grote teleurstelling was mag duidelijk zijn. Na een goed advies te hebben ingewonnen bij onze accountmanager bij de NCDO heb ik een bezwaarschrift ingediend tegen de genomen beslissing. Hierin heb ik uitgelegd dat wij er alles aan doen om de exploitatie voor de middellange termijn veilig te stellen d.m.v. de reeds eerder genoemde financiële bijdrage voor Kaap Verdië vanuit de begroting voor  Ontwikkelingssamenwerking. Tot onze opluchting en blijdschap kwam eind december alsnog een voorwaardelijke KPA-subsietoezegging van bijna € 25.000 binnen. De gevraagde intentieverklaring van het Ministerie van Arbeid, dat zij onze activiteiten in Ponta Verde in de komende jaren zullen steunen hopen wij in de loop van maart aan de NCDO te kunnen opsturen. Met het daarna te ontvangen subsidiebedrag kunnen wij dan onze restantschuld aan Ir. Canuto, onze aannemer, voldoen.

Van de Gemeente Reeuwijk ontvingen wij het genereuze bedrag van € 3.813, bestaande uit de helft van de donaties vanuit Reeuwijk en de kosten van promotie en acquisitie. Hartelijk dank!

De diverse diaconieën blijven ons gelukkig nog steeds steunen en daar zijn we hen erkentelijk voor.

Het Dirk Bosfonds verdubbelde deze kerkelijke bijdragen weer, zodat wij opnieuw € 3000 tegemoet konden zien. Bedankt voor het al vele jaren in ons gestelde vertrouwen.

Ook op de Stichting Ontwikkelingssamenwerking Gouda (SOG) kunnen wij al heel lang rekenen als trouwe subsidiegever, evenals op de Kringloopwinkels in Zoetermeer, Haren (NB) en Reeuwijk.

Fijn te merken dat de Paul Tensen Stichting en de Stichting ’t Arme Kinderhuys van de Kercken te Breda ons al meer dan 10 jaar steunen met jaarlijkse bijdragen. Ook de Stichting Zonnige Jeugd begint  een bekend begrip te worden. Alle giften en uitgaven worden in het financieel overzicht verantwoord.

Voor een financiële ondersteuning van een groep van ca. 20 ouderen op Fogo krijgen wij al jarenlang een bijdrage van € 2.500 van Huize “Frankenland” te Schiedam. Deze mensen zijn u er dankbaar voor.

Ook van diverse basisscholen ontvingen wij weer hulp. Op basisschool “de Venen” te Reeuwijk was er een themaweek over water en op vrijdagmiddag werden alle door de kinderen gemaakte spullen “verkocht” aan ouders, opa’s en oma’s en anderen en de opbrengst van € 600 was voor onze Stichting. Een leuk initiatief dat misschien navolging kan krijgen bij andere scholen in Gouda en omgeving.

Baukje Boonstra tijdens een presentatie op basisschool “de Venen”

Onze activiteiten in Nederland

Behalve in de werkzaamheden die genoemde fondsenwerving met zich meenemen, gaat er heel wat

tijd zitten in het ophalen en klaarmaken voor transport van computerapparatuur, gereedschappen, lesmateriaal, etc. Wij krijgen hierbij gelukkig van vele kanten enorme steun. In de eerste plaats van Bunnik’s Logistics, waar onze 40-voets opslagcontainer nu alweer meer dan twee jaar gratis staat.

Van het personeel krijgen wij altijd medewerking als er een heftruck of verpakkingsdozen nodig zijn.

Zonder deze onmisbare hulp kon dit deel van onze nuttige activiteiten geen doorgang meer vinden.

Jeroen en alle personeelsleden die ons hierbij helpen hartelijk bedankt!

Van de Stichting “Gered Gereedschap” uit Waddinxveen kregen wij weer veel opgeknapt gereedschap voor onze technische school. Het krijgt een goed tweede leven op Fogo; Johan bedankt hiervoor.

Bijzonder te vermelden is de gift van ruim 30 Pentium 4 computers en diverse kopieermachines van het bedrijf Aldipress in De Meern. Van zulke dingen wordt je heel enthousiast!  Jan, bedankt voor je

bemiddeling bij deze fantastische bijdrage aan onze computeractiviteiten op Kaap Verdië.

Deze dank geldt natuurlijk ook voor alle andere particulieren, bedrijven en scholen en die ons hierbij op de een of andere manier steunen. Van basisschool “De Triangel” ontvingen wij bijvoorbeeld negen groene schoolborden, die door conciërge Cor, die ons al jarenlang helpt, vakkundig waren ontdaan van het zware framewerk, zodat ze goed te transporteren waren. Ze zijn er op de vele scholen op Fogo erg blij mee en we krijgen dan ook vele aanvragen om meer van deze schoolborden. Als u te weten komt waar er ergens vervanging plaatsvindt meld het dan aan ons en wij nemen contact met de school op.

Voordat de computers ingepakt en verscheept worden zijn ze allemaal door de handen van Rien Schutte gegaan, zonder diens onmisbare hulp wij het tot nu toe behaalde succes niet hadden kunnen bereiken. Hij beoordeelt de apparatuur en indien mogelijk verhoogt hij de werksnelheid.

Verder voorziet hij de computers van Portugese software, zodat ze ter plaatse snel inzetbaar zijn

Ook houdt hij nauwkeurig een administratie bij welke computer waar wordt gebracht. Rien doet dit vrijwilligerswerk al meer dan 6 jaar en daar zijn wij, maar ook de gebruikers, hem dankbaar voor.

Hij is al twee maal naar Kaap Verdië geweest om daar te helpen bij de installatie en de IT-mensen

wegwijs te maken op het gebied van informatica.

Een door onze stichting ingericht informatica lokaal in Relva op Fogo

Wij hebben voor het transport van alle spullen die wij wegsturen een aantal malen dankbaar gebruik gemaakt van een vrachtwagen, die al jaren belangeloos beschikbaar wordt gesteld door Autoverhuur-bedrijf Michaelis. Deze vorm van sponsoring wordt zeer op prijs gesteld!

Er zijn in 2008 twee containertransporten geweest; het tweede transport was als gevolg van de hoge kosten van stookolie maar liefst bijna € 500 euro duurder dan de eerste. Gelukkig krijgen wij een groot deel van deze kosten weer vergoed uit het budget voor Informatica van de lycea, waar deze computers naar toe gaan. Wij hopen nog een paar jaar door te kunnen gaan met deze nuttige activiteit.

Ik heb dit jaarverslag weer met plezier voor u geschreven en samengesteld. Het is weer een lang verhaal is geworden, maar er gebeurt in een jaar dan ook zoveel dat het niet veel korter kan.

Ik hoop dat alle geldgevers ervan overtuigd zijn dat hun geld uitermate goed terecht komt en dat het succes dat wij hebben met name tot stand komt door de (financiële) middelen die ons ter beschikking worden gesteld en de wijze waarop velen zich hier en op Kaap Verdië kundig en enthousiast inzetten voor de goede zaak.

In de komende jaren wil ik u van de hopelijk positieve ontwikkelingen van onze technische school op de hoogte blijven houden. Ik groet u hartelijk en wens u en ons het allerbeste toe.

Hans Kramer

Financieel overzicht 2008 van Stichting ” Water voor Leven”


Ontvangsten Uitgaven
Saldo tegoed per 1-1-2008 € 6.263 Projectkosten school Ponta Verde € 37.400
Donateurs € 12.340 Bijdrage expl.kosten Ponta Verde € 5.300
Kapucijner Minderbroeders, Den Bosch € 10.000 Bijdrage aan ouderen op Fogo € 1.300
Passionistenklooster, Haastrecht € 5.000 Bijdrage naaischool te Campanas € 1.000
Subsidie Gemeente Reeuwijk € 3.381 Transportkosten containers € 5.470
Subsidie  St. Ontw. samenwerking Gouda € 2.000 Aankoop computermateriaal € 663
N.C.D.O (restant subsidie 2007) € 2.470 Aankoop diverse gereedschappen € 684
Diaconie Gereformeerde Kerk € 1.635 Vergoeding reiskosten hr. Spinola € 2.000
Diaconie Hervormde Kerk € 1.200 kosten jaarverslag € 475
Diaconie S.O.W.-Gemeente Reewijk € 348 Promotie- en acquisitiekosten € 647
Stichting Dirk Bos Fonds € 3.000 Porti- en overige verzendkosten € 535
Paul Tensen Stichting, Heemstede € 1.000 Saldo tegoed per 31-12-2008 € 6.004
St. ‘Arm Kinderhuys, Breda € 1.000
Stichting Zonnige Jeugd,Haarlem € 3.000
Stichting Pelgrimshoeve, Zoetermeer € 1.750
Huize “Frankenland”, Schiedam € 2.500
Kringloopwinkel “De Kring”, Reeuwijk € 1.000
Share4more (Rabofonds) € 1.000
Stichting Emmaus, Haren € 250
Opbrengst Waterspektakel, Reeuwijk € 120
Sponsoring Goudse Hout B.V., Gouda € 250
Sponsoring Rabion Consultancy B.V.Gouda € 300
Basisschool “De Bron”, Reeuwijk € 542
Basisschool “De Venen”, Reeuwijk € 600
Koningin Wilhelminaschool, Gouda € 295
Opbrengst tankaktie “de Baanderij”, Gouda € 131
Rentebaten € 103 _______
61.478 € 61.478