Nieuwsbrief 25-2-2020-2

Nadat donateurs via een nieuwsbrief, een mailbericht een bericht op de website en publicaties in enige kerkbladen waren uitgenodigd voor deelname, vond van 6 tot 15 februari 2020 een donateursreis plaats, verzorgd door reisbureau Fair Travel.

Er waren 8 donateurs en Miriam van der Gugten van Fair Travel reisde zelf mee. De dagen 6 tot en met 8 februari maakte het gezelschap een rondreis over het eiland Santiago, waarna de groep op 9 februari naar Fogo reisde. ’s Avonds was er een feestelijk diner met de bestuursleden van Fundação Agua para Viver.

Op 10 februari bezochten de donateurs een wijncoöperatie bij Saõ Filipe, een gebied met wijngaarden en de door de stichting gebouwde cisterne bij Lacacan. Onderweg werd de basisschool in Achade Furna bezocht. In deze plaats hebben veel evacués van de vulkaanuitbarsting in 2014-2015 een woonplek gevonden. Daarna ging de tocht verder naar de Chã das Calderas, het gebied rond de vulkaan. Hier werd een geïmproviseerde wijncoöperatie bezocht, deze is bij de vulkaanuitbarsting op een veiliger plek weer opgebouwd. Ten huize van familie Montrond was een warme lunch, verzorgd door Adileusa en Rilda Montrond als dank voor de studies die zij met steun vanuit de stichting hebben kunnen volgen. De avond werd doorgebracht in het nieuw opgebouwde pension Casa Marisa.

Op 11 februari vertrok de groep naar Cova Figueira voor een ontvangst op het gemeentehuis van Santa Catarina door wethouder Adileusa Montrond, die samen met de burgemeester de donateurs informeerde over hun werk in deze gemeente en de daarbij behorende uitdagingen. Daarna ging de tocht naar het noorden van het eiland.

De volgende dag bezocht de groep donateurs een achterstandswijk van Saõ Filipe met o.a. de burgemeester van de stad. Deze gaf een toelichting op de plannen voor de bouw van een multifunctioneel wijkcentrum met diverse voorzieningen voor de bewoners, waaronder een crèche. Mogelijk wordt dit een nieuw project voor de stichting. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan de noord van Saõ Filipe gelegen gevangenis. De Stichting heeft daar recent voor renovatie van een cisterne gezorgd en voor een tweetal kunststof watercontainers van elk 5000 liter.  

De middagmaaltijd werd aangeboden in het Gemeenschapshuis in Campanas, het recente en grote project van de stichting. Het was goed te zien hoe dit gebouw wordt gebruikt en in diverse behoeften voorziet. Ook konden de donateurs de zaal zien die is vernoemd naar de overleden bestuursleden Hans Kramer en Baukje Boonstra.

Op de terugweg werd de door de stichting gebouwde basisschool met cisterne te Velho Manuel/Domingos Ledo bezocht. Daarna volgde een bezoek aan de Technische School te Ponta Verde. De zeer enthousiaste directeur gaf een presentatie en een rondleiding. Daarbij was te zien hoe de opleidingen weer zijn gestart en hoe enthousiast leerlingen zijn. Enige donateurs ontmoetten de leerling die zij ondersteunen.

Donderdag 13 februari was een vrije dag in het programma. Facultatief was er een gedachtenismis voor Hans Kramer en Baukje Boonstra in de kapel van Nossa Senhora do Socorro. De rest van de dag werd benut door Saõ Filipe te verkennen.

Op 14 februari vertrok de groep naar Praia, waar een deel van de groep het centrum van Praia bezocht. Een drietal bestuursleden had een onderhoud met de contactpersoon voor studenten in Praia, bezocht een universiteit en had een kort onderhoud met een van de studenten. ’s Middags had deze bestuursdelegatie een onderhoud met de eerste minister Jocé Ulysses Correa e Silva. Rond middernacht werd de reis naar Nederland aanvaard.

Tijdens en na afloop van deze reis lieten alle donateurs weten dat deze reis bijzonder heeft voldaan. Voor degenen die er voor het eerst waren, was het een goede ervaring te zien en te voelen wat de stichting op Fogo doet. Voor degenen die er eerder waren, was het een feest van herkenning en nieuwe kennismaking. Er was veel waardering voor de opzet en organisatie van deze reis.      

To top