Nieuwsbrief Stichting Water voor Leven 2022-01

1. Laptops voor Centrum voor Beroepsopleidingen
2. Zonnepanelen: ons volgende doel, voor het Centrum voor Beroepsopleidingen
3. Kleine investeringen groot geluk
4. Kookcursus op Fogo
5. Timmermannen ronden opleiding af
6. Werkbezoek aan Fogo
7. Informatie over studenten
8. Water voor Leven in uw testament?

1. Laptops voor Centrum voor Beroepsopleidingen

Hoeveel laptops mogen wij dankzij u schenken?’

Met die vraag deden wij een beroep op uw vrijgevigheid. En met succes! Want op 14 juni konden we de school op het Kaapverdische eiland Fogo verrassen met maar liefst 25 laptops. Zo krijgen jongeren daar, dankzij u, goed onderwijs en échte kansen. Zeer bedankt voor uw bijdrage om onze wereld weer mooier te maken. Heel fijn dat ook Wilde Ganzen meegedaan heeft aan dit project.

‘We zijn intens gelukkig met dit prachtige cadeau!’

 – medewerkers van de school op Fogo

2. Zonnepanelen: ons volgende doel voor het Centrum voor Beroepsopleidingen

Fogo ligt rond de evenaar. De zon schijnt daar bijna altijd. Een ideale plek voor zonnepanelen. Maar… u begrijpt het al… er is vanwege de armoede bijna geen zonnepaneel te vinden op Kaapverdië. Daar willen we graag verandering in brengen. Samen met u. Want de stijgende energieprijzen treffen ook de mensen op Fogo. Arme mensen zijn als eerste extra de dupe. Dat mag niet. Dat kan niet. En dat laten we dus ook niet gebeuren.

Ons doel: we leiden jongeren van Fogo op om zelf de zonnepanelen te installeren. Zo creëren we toekomstkansen voor hen én laten we de energienota van de school drastisch dalen. Het mes snijdt dus aan twee kanten. We hebben dit voorgelegd aan Stichting Wilde Ganzen. Die hebben positief gereageerd. Voor dit project hebben we ca. € 23.000,- nodig. Als Wilde Ganzen instemt dragen zij € 7.665,- bij. Dan moeten wij wel de overige € 15.335,- hebben binnengehaald. Daar gaan we voor.

3. Kleine investeringen groot geluk

Gevulde tas voor pedicure Anna
Anna is een vrouw op Fogo met drie kinderen. Ze bezoekt als pedicure oudere mensen thuis. Ze heeft geen geld om professionele spullen te kopen waarmee ze als pedicure goed haar werk kan doen. Met een kleine investering hebben wij haar aan een tas geholpen met alles wat ze nodig heeft om haar werk te kunnen doen. Zo krijgt ze een inkomen en daarmee een betere toekomst voor haarzelf en haar kinderen.

Rolstoel voor Casa Madre Tereza
Een ander voorbeeld van hoe we met weinig middelen veel levensvreugde kunnen toevoegen is de aanschaf van een rolstoel voor de ouderenopvang van Casa Madre Tereza.

Ze zijn daar heel erg blij mee. Dit is mogelijk geworden door het geld dat wij hebben ontvangen van de Frankelandgroep.

4. Kookcursus op Fogo

In Mosteiros hebben 18 jonge mensen een basiscursus koken kunnen volgen. Alle 18 hebben ze met succes deze cursus kunnen afronden. Het is een project van de
gemeente waaraan wij via onze partnerorganisatie Água para Viver een mooie bijdrage hebben kunnen leveren. Dit is mede mogelijk gemaakt door
Stichting Dames Spoorenberg. De jonge mensen hebben niet alleen veel geleerd maar ook veel plezier beleefd aan deze opleiding. Het resultaat overtreft al
onze verwachtingen. De helft van de deelnemers was binnen een maand aan het werk.

5. Timmermannen ronden opleiding af

Op het centrum voor beroepsopleidingen zijn 9 timmermannen opgeleid. Ze hebben met succes de opleiding afgerond. Daar zijn we erg blij mee, want aan deze mensen is behoefte op het eiland. Zij kunnen zo een bijdrage leveren aan een betere toekomst voor het eiland. Dat ze nodig zijn blijkt wel uit het feit dat ze in korte tijd alle 9 een betaalde baan hebben gekregen. Het centrum voor beroepsopleidingen houdt goed in de gaten wat er nodig en daar worden de opleidingen op afgestemd. Zo voorkomt de school dat mensen opleidingen volgen waar geen toekomst in is.

6. Werkbezoek aan Fogo

Op het moment dat ik dit schrijf is onze voorzitter Agnelo Spinola op werkbezoek in Fogo. Elandina Brito is net teruggekeerd van het werkbezoek.
Tijdens dit werkbezoek zijn onder andere:

  • computers overgedragen,
  • het aanvraagformulier voor Wilde Ganzen ingevuld,
  • de tas aan de pedicure Anna overhandigd
  • de rolstoel overhandigd,
  • telefonisch overleg gevoerd met het waterbedrijf over de cisternes
  • toekomstplannen voor het gemeenschapshuis

7. Informatie over studenten

De studenten Edelmiza, Carla en Elida kunnen in juli na alle perikelen rond corona en de financiële problemen die buiten hun schuld waren ontstaan hun scriptie verdedigen. Carla moet daarna nog haar stage afmaken. Hopelijk vinden Edelmiza en Elida spoedig werk zodat ze mee kunnen helpen aan de opbouw van hun land. Vaneida mag haar laatste tentamens  doen nadat we de helft van haar schuld hebben betaald. Een schuld die ontstaan is na een politieke verschuiving en het onverwachte intrekken van steun.

8. Water voor Leven in uw testament?

Wilt u hier eens over nadenken als u bezig bent met het opstellen of aanpassen van een testament? Als u onze Stichting een warm hart toedraagt dan is dit wellicht een fijn idee.

Wij zijn een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI). Erfbelasting is dan niet van toepassing.

Tenslotte

Wilt u naar aanleiding van deze  nieuwsbrief onze Stichting steunen, dan kan dat door uw gift over te maken naar:

Bankrekening: NL 11 INGB 0005 91 4009
ten name van Stichting Water voor Leven te Gouda

Via deze link kunt u via i-DEAL ook een donatie overmaken.

De Stichting Water voor Leven heeft de ANBI status.

Wij beantwoorden graag uw vragen of opmerkingen via:

info@watervoorleven.nl of telefonisch 06 – 24791079
of
secretaris@watervoorleven.nl of telefonisch 06 – 28334978

Namens de Stichting Water voor Leven,
David van Midden, secretaris

Nieuwsbrief downloaden?

To top